A Guide to a Phlebotomy Sample Quiz

There are different ways to prep yourself for a phlebotomy quiz. There are phlebotomy flash cards and study guides to help you study. The following is a sample phlebotomy quiz.

1. From the following which would be the best way to stop bleeding from a needle?

A. A tourniquet
B. Applying Direct pressure
C. Longitundinal pressure
D. Applying Indirect pressure

2. What is the deepest epidermis layer?

A. Stratum corneum
B. Stratum basale
C. Stratum granulosum
D. Stratum spinosum

3. A test that monitors heparin levels is called ______?

A. H&H
B. POCT
C. SST
D. ACT

4. Which of these words mean: excessive RBC production?

A. Transection
B. Polycythemia
C. Dehiscence
D. Escharotic’s condition

5. What do you call the blood smear area that gets tested?

A. Feather
B. Analyte
C. Whorls
D. Agate

6. Of the choices below, which word means “winged infusion set?”

A. hub
B. sharps
C. hematoma
D. butterfly needle

7. Of the following, what is the recommended maximum depth for a heel puncture?

A. 2.6 mm
B. 2.0 mm
C. 1.0 mm
D. 1.7 mm

8. What are PKU tests performed commonly with?

A. Bilirubin specimens
B. BUN analysis
C. Skin puncture blood
D. Arterial blood

9. According to “the Comfort Zone,” if you are within 3 feet of a person you are considered to be within:

A. Personal Distance
B. Public Distance
C. Intimate Distance
D. Social Distance

10. What is CPD?

A. Citrate Potassium Dextrose
B. Citrate Phosphate Dextrose
C. Citrate Potassium Disinfectant
D. Cervical Positioning Device

For studying purposes, the answer key is as follows:

1) B, 2) B, 3) B, 4) C, 5) A, 6) C, 7) C, 8) D, 9) B, 10) C

The best materials to use when studying for a Phlebotomy test would be the ones written by Phlebotomy experts themselves. Some answers you may have to guess on, but you will have to actually know when to guess. A few study strategies for these quizzes would be reading the questions carefully, learning to pace yourself throughout the quiz, knowing which answers to immediately eliminate, watching out for answers that are directly quoted, not panicking, managing your time, answering all questions including the tough ones and most importantly checking your work. A few medical items to review before testing or taking a quiz would be Major Hormones, Urine Values and Blood Values, All of The Basic Tissues, Signs and Symptoms, The Nervous System and Organ Functions. A full Phlebotomy review would be over Health Care Settings, Phlebotomy Terms, Collection Samples and Anatomical Positions. A professionally written study guide will also teach you how to handle difficult patients. Difficult patients can be mentally or emotionally and sometimes physically confrontational.

Getting prepared fully by expanding your knowledge on everything mentioned above will help you to take standard precautions in overcoming test anxiety. Studying should always be effective. These tests should never be “over studied” for. Sometimes less studying, but effective, is best. Usually a 77 percent score or above is a pass on a phlebotomy quiz.

Comments are closed.